ÜRÜNLERPÜF NOKTALARIHABERLERYEMEK TARİFLERİSSSİLETİŞİM

Sıkça Sorulan Sorular

PALM YAĞI NEDİR?

Palm yağı, palmiye kökenli bir yağ olmakla birlikte tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.  Yapılan araştırmalar, 5 bin yıl önce yaşayan insanların palm yağı kullandığını göstermektedir.

Palm yağı; Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya’da ekimi yaygın olarak yapılan palmiyelerin yağlı meyvelerinden elde edilen bir yağdır. Meyvenin çekirdeğinden elde edilen yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir.

 Dünya genelindeki palm yağı ve palm çekirdeği yağı üretiminin yaklaşık olarak dörtte biri yemeklik yağ şeklinde yerel olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte Avrupa'da, palm yağı normal olarak evde yemeklik yağ şeklinde kullanılmamaktadır. Üretilen pek çok gıda ürününde (şekerlemeler, yağlı ürünler, bisküviler, vesaire) kullanılmaktadır.

PALM YAĞI NASIL ÜRETİLİR?

Palm çekirdeğinden ''palm çekirdeği yağı'' çıkartılırken palm meyve posasından “palm yağı” çıkartılır.  Aynı palm ağacı aynı botanik özelliğe sahip olmasına rağmen farklı özelliklerde  yağ asidi kompozisyonları ile 2 farklı türde yağ üretir. Her bir palm meyvesinden yaklaşık olarak %30-35 palm ve palm çekirdeği yağı üretilebilir.

PALM YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Palm yağı neredeyse eşit miktarlarda doymuş ve doymamış yağ asitlerinden meydana gelmektedir.   Pek çok gıda uygulamasında palm yağının kullanılması trans yağ seviyelerinin düşürülmesinde  etkili olmuştur.

Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir. Palm yağı, A vitamini ve E vitamini öncüsü olan besin bileşenlerini içermektedir. Palm yağı, içindeki doymuş ve doymamış yağ asitleriyle dengeli bir yapıya sahiptir. Bu denge ile palm yağı diğer yağlara oranla kan yağlarına daha olumlu etkiler sağlamaktadır.

Palm yağı içindeki bazı bileşenlerin de karaciğerde kolesterol sentezini azalttığı ve engellediği bilinmektedir.

Araştırmalar palm yağının içindeki bazı maddelerin insan vücudu için son derece önemli olan antioksidanları içerdiğini göstermektedir. Bu antioksidanlar vücut için zararlı olan maddeleri temizlemekte ve bu zararlı maddelerin hücrelerde hasar yaratmasını engellemektedir.

Ayrıca palm yağının içerdiği antioksidan özellikteki E vitamini kansere karşı koruma sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra her şey de olduğu gibi burada da dengeyi sağlamak büyük önem taşımaktadır. Diğer yağlarla karıştırılarak günlük beslenme düzeninde dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

YAĞ ASİDİ BAKIMINDAN NELERİ ZENGİNDİR VE YAĞ ASİDİNİN ESAS FAYDASI NEDİR?

Palm yağı şekerleme, bisküvi, unlu mamuller, margarinler gibi satın alınan pek çok gıda ürününde kullanılmaktadır. Palm yağı sahip olduğu pek çok işlevsel faydası, çok yönlülüğü ve geniş şekildeki kullanılabilirliği sebebiyle gıda üreticileri tarafından sıkça kullanılmaktadır.

BU YAĞ HANGİ TÜR YEMEK PİŞİRMELER İÇİN ÖNERİLMEKTEDİR?

Palm yağı,günlük kullanım dışında daha çok gıda endüstrisinde tercih edilmektedir. Palm yağı şekerleme, bisküviler, unlu mamuller, margarinler gibi satın alınan pek çok gıda ürününde değişen oranlar ile kullanılmaktadır. Palm yağı sahip olduğu pek çok işlevsel faydaları, çok yönlülüğü ve geniş şekildeki kullanılabilirliği sebebiyle gıda üreticileri tarafından sıkça kullanılmaktadır.

BU YAĞIN DİĞERLERİ İLE ARASINDAKİ AYRIM NOKTASI NEDİR?

Palm yağı yüksek ısılara dayanıklılığı, besin koruma özelliği, kokusuz olması, katı-yarı katı hali, düzgün ve kremsi dokusu ile diğer yağlardan ayrışmaktadır.

KAYNAKLAR

Khosla P. Palm Oil:a nutritional overview. Agro Food Ind Hi Tech 2006;21-3.

http://www.mpoc.org.my/upload/POTS-Iran-2014-Malaysia-Palm-Oil-Complementing-Iran-Oils-and-Fats-Requirements-Tan-Sri-Datuk-Dr-Yusof-Basiron-P2.pdf 

Kenneth F, Ornelas C, Kriemhild, (eds).The Cambridge World History of Food Cambridge University Press:2000. rev. ed. 2012.

Obahiagbon FI, A Review: Aspects of the African Oil Palm (Elaeis guineesis Jacq.). Am  J Biochem  Mol  Biol 2012;1-7

http://www.mpoc.org.my/upload/POTS-Iran-2014-Malaysia-RandD-Contribution-to-Iran-Edible-Oils-Sectors-Dr-Ahmad-Kushairi-P3.pdf

Coşkun T. Fonsiyonel Besinlerin Sağlığımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48: 69-84.