ÜRÜNLERPÜF NOKTALARIHABERLERYEMEK TARİFLERİSSSİLETİŞİM

Sıkça Sorulan Sorular

ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Zeytinyağı zeytinden elde edilen, dayanıklılığı ve güzel tadı sayesinde sıcak ve soğuk yemeklerde sıklıkla kullanılan bir yağdır.

ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİR?

Zeytinyağı, taze olarak toplanmış zeytinlerden preslenerek zeytinyağı çıkarılmaktadır. Zeytinyağları olgunluklarına ve olgunlaşma ile birlikte meydana gelen renk tonlarına bağlı olarak açık yeşilden koyu-sarıya kadar renk özelliğine sahiptir. Yeşil zeytinler yeşilimsi, acılı ve keskin kokulu ürün verirken; siyah zeytinler göreceli olarak daha az keskin kokulu olan sarı yağ olarak preslenebilir. Sızma zeytinyağları %0,8'den daha az serbest yağ asidine sahip olan yağlardır. En saf ve tat olarak en üstün seviyede olması, antioksidanlar bakımından zengin olması anlamına gelir . Geleneksel metotlar kullanılarak çıkartılan doğal yağda kimyasallar bulunmaz, daha az asitlidir, en yüksek dumanlanma noktasına ve uzun raf ömrüne sahiptir.  

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Zeytinyağı sağlığa faydalı olan doymamış yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Diğer yağlara oranla daha az doymuş yağ içerir. Zeytinyağı, zeytin tanelerinden elde edildiği için içindeki antioksidanları, vitaminleri ve sağlık için faydalı olan birçok bileşeni de içerir.

Zeytinyağının içindeki E vitamini, karotenoid gibi antioksidan bakımından zengin maddeler, kansere, enfeksiyona, kalp hastalıklarına, dejeneratif sinir hastalıklarına, şeker hastalığına ve diğer hastalıklara karşı mücadelede önemli rol oynar.

Zeytinyağı, E vitamini bakımından zengindir. 100 gram natürel sızma zeytinyağı, günlük önerilen E vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %72’sini karşılar. E vitamini güçlü bir antioksidandır ve zararlı radikallere karşı hücre zarlarını koruyarak cilt bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olur.

Ayrıca natürel sızma zeytinyağı, K vitamini için de çok iyi bir kaynaktır. 100 gramı yaklaşık olarak günlük alınması gereken miktarın %75’ini sağlar. K vitamini kemik yapısını destekleyerek kemik kütlesinin artmasına yardım eder. Aynı zamanda beyindeki sinirsel hasarı azaltarak Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki gösterir.

Yapılan araştırmalara göre zeytinyağının içindeki aktif madde olan oleik asit sayesinde kalp sağlığı da korunmaktadır. Zeytinyağı özellikle kandaki kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine ve iyi kolesterolün (HDL) arttırılmasına yardımcı olan bileşenler içerir. Zeytinyağının içindeki aktif bileşenler damar yapısının korunmasında, kanın akışkanlığının sağlanmasında (istenmeyen pıhtılaşma) ve tansiyonun dengelenmesinde görev alarak kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Yüksek tansiyonu olan bireylerde yapılan bir çalışma zeytinyağı tüketiminin kan basıncı dengesini sağladığını ve bireylerin %48’inin tansiyon ilaçlarının dozunun azalttığını veya tamamen bıraktığını göstermektedir.

YAĞ ASİDİ BAKIMINDAN NELERİ ZENGİNDİR VE YAĞ ASİDİNİN ESAS FAYDASI NEDİR?

Zeytinyağı  özellikle oleik asit (18:1) ve palmitoleik asit (16:1) gibi tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) bakımından zengindir.

BU YAĞ HANGİ TÜR YEMEK PİŞİRMELER İÇİN ÖNERİLMEKTEDİR?

Zeytinyağı; lezzeti, dayanıklılığı, sağlığa faydaları, yağ asitlerinin dağılımı bakımından yenilebilen en iyi yağlardan biri olarak gösterilir. Zeytinyağı çiğ olarak salatalarda, sos yapımında kullanılmanın yanı sıra pişmiş sıcak yemek yapımında da rahatlıkla kullanılabilir.

BU YAĞIN DİĞERLERİ İLE ARASINDAKİ AYRIM NOKTASI NEDİR?

Zeytinyağı besin değerleri, içerdiği vitaminler ve lezzeti bakımından diğer yağlardan ayrılan bir yağdır. Dünya üzerinde en çok tercih edilen yağlardandır.

Zeytinyağı

Esas

Besin Değeri

RDA Yüzdesi

Vitaminler

E Vitamini

14.39 mg

%96

K Vitamini

60.2 µg

%50

Elektrolitler

Sodyum

2 mg

%0

Potasyum

1 mg

%0

Bitkisel Gıdalar

Fitositeroller

221 mg

--

KAYNAKLAR

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12550060

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684076/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8517637

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10737284

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12669681

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13129466

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10882862

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554560