Kanola, turpgiller ailesine ait parlak, sarı renkte bir çiçektir.
Kanola yağı ise Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtılan tohumlardan elde edilen ‘’Canadian oil, low acid’’ kelimelerinin baş harflerinin birleşmesiyle oluşan can-o-la(kanola) ismi ile bilinen bir tür kolza yağıdır.
Kanola yağı piyasadaki bütün yemeklik ve diğer yağlardan daha az doymuş yağ içerdiği için sağlıklı bir yemeklik yağ alternatifidir. Son derece faydalı tekli ve çoklu doymamış yağlar olarak bilinen Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 içerir. Bununla birlikte, kanola yağı içeriğindeki sağlıksız doymuş yağ oranı, diğer bütün yemeklik yağlara göre daha düşüktür. Kanola yağı, kullanım oranlarına bakıldığında günümüzde dünya çapında kullanılan en yaygın bitkisel yağlar arasında 3. sırada yer almaktadır.
Kanola yağı, kanola bitkisinin düşük erüsik asit ve düşük glukosinolatlı kolza tohumundan elde edilmektedir. Çiftçilerin topladığı tohumlar işleme tesislerine getirilerek yağ çıkarma işlemi başlatılır. Kanola tohumunun yaklaşık %42’si yağdan oluşmaktadır.
Yağ üretimi sırasında kanola tohumundaki glukosinolatların seviyesinin 30 mmol/g değerden daha düşük bir seviyeye ulaşması yemeklerde kullanılan yağın kalitesinin artmasını sağlar.
Kolesterol içermeyen kanola yağı, Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 gibi faydalı yağ asitleri içermektedir. Ayrıca kanola, diğer yemeklik yağlardan daha az sağlıksız doymuş yağ oranına sahip olduğu için daha faydalı bir bitkisel yağ seçeneğidir. Kanola ALA Omega 3 yağ asidinin mükemmel kaynağı niteliğindedir.
Dengeli bir yağ asidi oluşumuna sahip olan kanola yağı, insülin direncini dengelemekte ve glikoz toleransını da arttırdığı ileri sürülmektedir..
Kanola yağı diğer yağlara oranla ısıya karşı daha dayanıklıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Kanola yağı salata soslarında soğuk olarak kullanılabildiği gibi kızartma, kavurma veya fırınlama için yüksek ısılardaki pişirme seçeneklerinde önerilmektedir.
Kanola yağı düşük seviyeli doymuş yağ asitleri içermesi ve yüksek ısılara dayanabilmesi bakımından diğer yağlarla göre farklılık göstermektedir.
American Clinical Nutriton, January 13, 2010, doi: 10.3945/ajcn.2009.27725
American Heart Association, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.1993; 13: 1533-1542doi: 10.1161/01.ATV.13.10.1533